Vi er klar til at hjælpe dig!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Vi glæder os til at høre fra dig

Psykologi og infertilitet

Graviditet, forældreskab og som konsekvens også ufrivillig barnløshed er alt sammen meget emotionelt. De psykologiske og emotionelle aspekter, som sådan en livsbeslutning bringer med sig, skal man være lige så opmærksom på som de fysiske virkninger. Den moderne medicin accepterer i stigende grad, at sjæl og krop hænger sammen og interagerer: Konstante indre spændinger og højt forventningspres udløser stress, som også kan have fysiske konsekvenser. 

Ufrivillig barnløshed: Fysisk og psykisk udfordring

De psykologiske faktorer ved ufrivillig barnløshed har mange lag: De kan opstå i forbindelse med fertilitetsbehandlingen, som konsekvens af den vedvarende barnløshed og mange gange også som den egentlige årsag til infertiliteten. 

Psykologi og infertilitet påvirker hinanden

Den moderne lægevidenskab stiller en lang række undersøgelses- og behandlingsmetoder til rådighed. Derfor er det i dag muligt at lokalisere årsagerne til ufrivillig barnløshed meget præcist, og på basis af resultaterne påbegynde de passende behandlingsmetoder. De mentale aspekter er ofte sværere at behandle end en fysisk infertilitet. Vi ledsager dig på vejen og står til rådighed ved alle former for spørgsmål.

Stress påvirker hormonproduktionen

Stressens virkning på kroppen undervurderes ofte. Men den har en væsentlig indflydelse på hormonproduktionen. Dette kan både påvirke og også mindske såvel den kvindelige som den mandlige fertilitet.

Psykologiske konsekvenser for kvinden

At føde sit eget barn er for mange kvinder en fast del af livsplanlægningen. Hvis dette ønske ikke opfyldes, har det ofte en stærk indflydelse på psyken og kan forårsage stress. Dette påvirker igen hormonbalancen. Menstruationens månedlige cyklus styres dog udelukkende af hormonelle processer. Hvis kvindekroppen er under et psykisk pres, er det muligt, at der udskilles for lidt eller slet ingen hormoner. Det kan så forekomme, at ægløsningen udebliver helt, så der ikke kan finde en befrugtning sted.

Psykologiske konsekvenser for manden

Når man taler om ufrivillig barnløshed og psykiske konsekvenser, er det oftest kvinden, man har i fokus. Men da manden også ønsker at få et barn, er han som regel også ramt. Dette påvirker også mandekroppen og dens hormonbalance og fertilitet. Sædproduktionen nedsættes, så ejakulationen indeholder færre sædceller. Desuden begrænses deres bevægelighed. Dette gør befrugtningen sværere, da sædcellerne ikke kan nå frem til ægcellen, mens den er moden, eller de har ikke nok kraft til at bryde igennem cellens hinde.

Ufrivillig barnløshed og påvirkning af forholdet

Når et par beslutter sig til at starte på fertilitetsbehandling, er det ofte først diagnostik og behandlingsforløb, som er i fokus. Under behandlingen er det udsigten til at blive gravid, som står i forgrunden. Ofte har et negativt resultat konsekvenser for forholdet. Vi anbefaler, at I allerede før begyndelsen af behandlingen taler åbent om et par spørgsmål på vores klinikker. Ved alle spørgsmål omkring behandlingen af infertilitet støtter vi dig naturligvis – du er altid velkommen til at kontakte os.

Psykologisk rådgivning i vores fertilitetsklinikker

I vores fertilitetsklinikker lægger vi stor vægt på en helhedsbehandling. Vi tager opdagelserne omkring psykens indflydelse på ufrivillig barnløshed alvorlig og opbygger vores behandling tilsvarende. Derfor undersøger vi dig ikke kun for fysiske årsager til barnløshed, hvis du kommer til os i vores fertilitetsklinik. En bærende søjle i vores behandling er det tillidsfulde og ærlige forhold til vores patienter. Vi tilbyder psykologiske rådgivningssamtaler med uddannet fagpersonale eller kan anbefale dig videre. Hvis vi belyser dit ønske fra alle sider og hjælper dig fysisk og psykisk, kan vi øge chancen for en graviditet.

Psykisk belastning – det kan du gøre

Vores team står klar til at støtte dig i din individuelle situation.

 

  • Giv dig selv ro: I en hektisk hverdag glemmer vi ofte at falde til ro og slappe af. Men din krop og sjæl har brug for disse pauser for at kunne samle kræfter til fremtidige belastninger.
  • Vær realistisk: Vi giver dig et forslag til en behandling tilpasset til dig, og vi vil gøre vores bedste for at opfylde dit graviditetsønske. Sæt ikke hele dit håb til fertilitetsbehandlingen, og tænk også på, at der muligvis vil forekomme flere mislykkede forsøg.
  • Vær ærlig: overfor dig selv og overfor din partner. Hvis den psykiske belastning bliver for stor for dig, skal du kommunikere åbent om det til din partner – og helst også til os. Vi hjælper dig med at finde en løsning.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til, at høre fra dig.