Vi er klar til at hjælpe dig!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Vi glæder os til at høre fra dig

Hormonelle forstyrrelser

Hormoner er en vigtig faktor for din krop og din fertilitet. Hormoner er kroppens signalstoffer og styrer en række biologiske processer. Det styrer også – langt hen af vejen – din forplantningsfysiologi. Sker der hormonelle forstyrrelser i din krop, kan det nedsætte fertiliteten. Vi har derfor meget fokus på den hormonelle balance hos dig som kvinde. Vi foretager hormonanalyser i vores laboratorium for at få klarhed over din hormonelle situation. Har du hormonelle forstyrrelse kigger vi på, hvilke behandlingsmuligheder, vi kan tilbyde dig.

Hvordan opstår hormonforstyrrelser?

Kroppen er kompleks. Det samme er det hormonelle system. Små ændringer i kroppen kan rent faktisk være nok til at forstyrre den hormonelle balance. En ubalance kan opstå eller udløses af en forstyrrelse i hypofysen eller skjoldbruskirtlen. Det kan også udløses af en forstyrrelse i hormonelle signalstoffer som GnRH. GnRH er de signalstoffer, som styrer produktionen af kønshormoner i hypofysen.

Der er 3 grunde til at signalstofferne indirekte kan påvirke kvindens fertilitet:

  1. Det kan ske ved forstyrrelser i ægmodningen
  2. Det kan ske hvis du ikke får ægløsning
  3. Det kan ske hvis udviklingen af det gule legeme/dannelsen af progesteron er mangelfuld.

Dit BMI kan også udløse en hormonel ubalance: Det sker f.eks. hvis du er meget under- eller overvægt, hvis du har store vægtudsving, er stresset eller får medicin. I sjældne tilfælde kan det udløses ved knuder. 

PCOS – en kendt årsag til hormonel ubalance

PCOS – Polycystisk ovariesyndrom – er en fejlfunktion i æggestokkene. Årsagen er, at der er flere hormonforstyrrelser, der påvirker hinanden gensidigt og tilmed forstærker hinanden. Noget, som især kendetegner PCOS, er, at kvinder har øget værdier af de mandlige kønshormoner (androgener) i blodet. 

Fordi produktionen af FSH og LH er øget, medfører det, at der modnes et større antal ægblærer i æggestokkene end normalt. Det forhøjede niveau af testosteron forhindrer imidlertid, at ægblærerne modnes. I stedet går de til grunde – uden at kvinden får ægløsning. Resterne af ægblærerne kan ses som små sorte ’cyster’ på æggestokkene ved en ultralydsundersøgelse. 

Kvinder, som er ramt af PCOS, vil ofte opleve, at de har meget uregelmæssig eller ingen menstruation. Ønsker du at blive gravid, er der flere muligheder – herunder medicinsk terapi eller kunstig befrugtning.

Andre årsager til at du ikke bliver gravid

Andre årsager til, at du ikke opnår graviditet, kan være mange hormonforstyrrelser, som optræder samtidigt. En stofskifteforstyrrelse optræder ofte samtidig med forhøjede prolaktinværdier. Hertil ses hyppigt øgede androgenværdier i forbindelse med polycystisk ovariesyndrom. Hos VivaNeo kan vi rådgive dig grundigt om årsager og symptomer, når du får resultatet af hormonundersøgelsen. 

Hypofyseforstyrrelse/GnRH: Hypofysen er en kirtel i hjernen. Hypofysen styrer produktionen af de kvindelige kønshormoner FSH og LH. En forstyrrelse i hypofysen eller i produktionen af signalstoffet GnRH i hypothalamus kan derfor indvirke negativt på modning af ægget. 

Forstyrrelse i det gule legeme: Det gule legeme udvikles efter ægløsningen. Hvis det gule legeme producerer for lidt hormon (progesteron), bliver fastsættelsen af et æg i livmoderen vanskelig. Der er samtidig en øget risiko for at få en spontan abort.

Stofskifte: Hvis skjoldbruskkirtlen ikke producerer tilstrækkelige jodholdige stofskiftehormoner, er der risiko for, at mellemhjernen (hypothalamus) udløser en øget udskillelse af det stofskiftestimulerende hormon TRH. TRH stimulerer produktionen af prolaktin, så der er fare for, at du ikke får ægløsning, fordi niveauet af prolaktin er for højt. 

Øget prolaktin: Når du ammer udskiller kroppen hormonet prolaktin. Det hæmmer produktionen af FSH og LH. Det gør, at du sjældent får ægløsning. Hos kvinder, der ikke ammer, kan hypofysen udløse en øgede produktion af prolaktin og dermed gøre, at du ikke får ægløsning.

Tidlig menopause (POF, Premature ovarian failure): Nogle kvinder går i overgangsalderen før de fylder 40 år og får ikke længere ægløsning.

Normalt kan vi påvise hormonelle forstyrrelser ved at analysere en række blodprøver. Vi sammenholder altid dine blodprøver med eventuelle andre mulige årsager til, at du ikke bliver gravid.  Lægerne på VivaNeos klinikker vil således tilpasse diagnostik med mulige behandlingsmetoder i forhold til din situation og forhåbentlig øge chancen for, at du bliver gravid.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til, at høre fra dig.