Vi er klar til at hjælpe dig!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
info[at]storkklinik.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]ciconia.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Vi glæder os til at høre fra dig

Årsager til ufrivillig barnløshed

I vores klinikker afstemmes fertilitetsbehandlingen altid efter dine individuelle forhold. Under den første grundige samtale kommer vi ind på forskellige aspekter af barnløshed og fortæller om de mulige årsager. Årsagerne til ufrivillig barnløshed er som regel et komplekst samspil af forskellige faktorer, som gør sig gældende både hos mænd og kvinder. Derfor undersøger vi altid begge parter i vores fertilitetsklinikker. 

Fysiske årsager hos kvinden

Forstyrrelse i ægmodningen

Produktionen og udskillelsen af hormonerne påvirkes af forskellige faktorer. Således kan f.eks. stress, visse medicintyper, vægten eller stofskifteforstyrrelser have en negativ indvirkning på hormonbalancen. En hormonubalance har stor indvirkning på det naturlige forløb af menstruationscyklussen. Eksempelvis kan modningen af æggene og den efterfølgende ægløsning være forstyrret eller slet ikke finde sted. 

Dårlig æggelederfunktion

Efter ovulationen sætter ægget sig fast i æggelederen. Her har sædcellerne så mulighed for at befrugte ægget. Hos ca. en tredjedel af kvinderne er æggelederne beskadiget eller blokerede, således at årsagen til ufrivillig barnløshed skal findes her. De fine æggeledere kan f.eks. være blevet beskadiget på grund af betændelsestilstande, tidligere graviditeter uden for livmoderen (i æggelederen) eller sammenvoksninger efter en operation. Også endometriose – spontan vækst af livmoderslimhinden – kan forårsage blokering af æggelederne, så sædcellerne holdes væk fra ægget. 

Knuder i livmoderen

Der kan forekomme godartet vækst i livmodermuskulaturen både i livmoderen, i livmodervæggen og uden for livmoderen. Afhængigt af deres placering og størrelse indvirker disse ufarlige knuder på fertiliteten. Knuderne i livmoderen tager plads fra det befrugtede æg, når det skal sætte sig fast i slimhinden. Hvis knuden trykker på æggelederne eller livmoderhalsen, vanskeliggøres sammensmeltningen af sædceller og æg. Desuden har de typiske følgevirkninger af myomer, f.eks. mellemblødninger eller betændelsestilstande, en negativ indvirkning på befrugtningen og fastsættelsen af embryoet.

Misdannelse af forplantningsorganerne

For at ægget kan befrugtes af en sædcelle, skal forplantningsorganerne være intakte. Hos ca. 5 % af kvinderne er misdannelse af æggestokkene, æggelederne eller livmoderen årsagen til ufrivillig barnløshed. Misdannelserne er som regel arveligt betingede og forekommer i forskellig grad.

Antistoffer mod sædceller

Når mandens sædceller trænger ind i kvindens krop, registreres de ofte i første omgang som uønskede fremmedlegemer. Så begynder de antistoffer, der findes i livmoderhalsslimen, at bekæmpe sædcellerne og nedsætte deres hastighed. Denne proces, der forhindrer befrugtning af ægget, betegnes som et immunologisk problem.

Oversigt over undersøgelsesmetoderne

  • Ultralydsscanning til undersøgelse af forplantningsorganerne
  • Blodprøve til bestemmelse af hormontallene
  • Røntgenundersøgelse med kontraststof til kontrol for tilstopning af æggelederne 
  • Laparoskopi (kikkertundersøgelse af bughulen) til undersøgelse af bughulen og fjernelse af mindre tilstopninger.

Fysiske årsager hos manden

Forstyrrelser i modningen af sædceller

Den hyppigste forstyrrelse i mandens fertilitet er utilstrækkelig produktion af normale sædceller med god bevægelighed i testiklernes sædkanaler. Man taler om normal sædkvalitet, når antallet af sædceller er over 20 millioner pr. milliliter sæd. Heraf skal mindst 15 procent være normalt formet, og 25 procent skal have god bevægelighed. Hvis disse værdier ikke opnås, er mandens reproduktionsevne begrænset. Men også ved normale sædceller kan der foreligge en funktionel forstyrrelse, der forhindrer, at sædcellerne kan trænge ind i ægget. 

Forstyrrelse af sædcellemodningen kan være en følge af fåresyge i barnealderen. Ligeledes kan åreknuder på testiklerne (varicocele) medføre en dårlig sædkvalitet. Andre årsager er hormonforstyrrelser, stress, miljøbelastninger, højtsiddende testikler og opererede knuder, eller der kan være tale om medfødte årsager, f.eks. beskadigede arveanlæg (kromosomanomali). Akutte infektioner kan også medføre en forbigående forringelse af sædkvaliteten.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
info[at]storkklinik.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]ciconia.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til, at høre fra dig.