Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man-Tor: 08:00 - 15:00
Lør: 08:00 - 14:00

Kontakt os:
Udfyld formularen
✉ mail[at]dr-rolighed.dk
 +45 97 51 04 00

Vi glæder os til at høre fra dig!

Intracytoplasmatisk sædcelleinjektion

Intracytoplasmatisk sædcelleinjektion, forkortet ICSI, er en speciel form for in-vitro-fertilisering (IVF). I laboratoriet indsprøjtes en sædcelle direkte i æggets cytoplasma. Man kalder derfor også denne metode for mikroinjektion. Den har med succes været anvendt siden 1992. Hvis mandens sædkvalitet er meget dårlig, er denne metode ofte den eneste mulighed for et par for at få et biologisk eget barn.

Hvilke begrundelser er der for anvendelse af ICSI?

ICSI kan anvendes, når

• mandens forplantningsevne er så stærkt begrænset, at hans sæd ikke selvstændigt kan befrugte æggene, eller
• hidtidige forsøg med almindelig IVF har været uden resultat.

Hvordan forløber ICSI?

1. Hormonel stimulation

Som ved almindelig IVF skal der også ved ICSI modnes flere æg samtidigt. Derfor er denne metode normalt forbundet med hormonbehandling af kvinden.

2. Udtagning og klargøring af æggene

Når æggene er modne, udtages de af lægen ved en såkaldt punktering af folliklerne. Vejledt af ultralyd suger han æggene ud igennem en fin kanyle, der indføres i æggestokken. Indgrebet tager kun nogle få minutter og foretages i lokal anæstesi. Efter udtagningen bringes æggene straks til IVF-laboratoriet, hvor de klargøres til befrugtning.

3. Mandens sædprøve

Sædprøven afgives på omtrent samme tid som udtagningen af æggene. Sædprøven oprenses i laboratoriet, så man får så mange sædceller af god kvalitet som muligt til rådighed for ICSI-behandlingen.

4. Befrugtning af æggene i laboratoriet

I IVF-laboratoriet indsprøjter en ekspert på området under mikroskop en sædcelle direkte i hvert æg ved hjælp af en speciel glaskanyle (ICSI). De injicerede æg placeres derefter straks i inkubatoren. Dagen efter ICSI-behandlingen kan man se, hvor mange af de behandlede æg der er blevet befrugtet (forkerne-stadie). Den videre udvikling til embryoner sker ligeledes i inkubatoren (maks. 5 dage).

5. Oplægning af embryoner i livmoderen

Som ved almindelig IVF oplægger lægen efter aftale med kvinden embryonerne i livmoderen. Hertil anvender lægen et blødt kunststofkateter, og selve proceduren tager kun nogle få minutter. Embryonerne kan nu sætte sig fast i livmoderslimhinden og videreudvikles. Efter ca. 14 dage kan der foretages en graviditetstest. Nu kan man så se, om indgrebet har været vellykket, eller om behandlingen skal gentages.

Hvor store er chancerne for en vellykket ICSI-behandling?

Chancerne for at opnå graviditet ved hjælp af ICSI-behandling afhænger primært af kvindens alder. Kvinder op til 30 år har ca. 40 % chance for at blive gravide, mens dette tal for kvinder mellem 30 og 39 år ligger på ca. 30-35 %. Det betyder, at ca. hver tredje behandlingscyklus resulterer i en graviditet.

Hvilke risici er der ved ICSI?

Der er omtrent de samme risici ved ICSI som ved IVF. Således kan der i forbindelse med hormonbehandlingen ske udvikling af det såkaldte overstimulationssyndrom. Dette medfører f.eks. mavesmerter, kvalme eller åndenød. Ved ægudtagningen kan der uforvarende ske beskadigelse af organer. Og narkose er heller ikke helt uden risiko. Da der ved ICSI-behandling som regel oplægges flere embryoner i livmoderen, er der øget risiko for en flerfoldsgraviditet. Lægen taler om detaljerne med dig under din individuelle rådgivning.

Andre emner, der kan være interessante for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man-Tor: 08:00 - 15:00
Fre: 08:00 - 14:00

Kontakt os:
+45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til at høre fra dig!