Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man-Tor: 08:00 - 15:00
Lør: 08:00 - 14:00

Kontakt os:
Udfyld formularen
✉ mail[at]dr-rolighed.dk
 +45 97 51 04 00

Vi glæder os til at høre fra dig!

Blastocystoplægning

Blastocystoplægning betyder oplægning af embryoner på et tidspunkt, hvor et eller flere af disse er meget langt fremme i udviklingsstadiet, det såkaldte blastocyst-stadie. Embryoet befinder sig som regel på dette stadie den femte dag efter ægudtagningen.

Når lægen har udtaget æggene af en æggestok (ægudtagning), befrugtes disse i laboratoriet. Dette sker enten ved normal in-vitro-fertilisering (IVF) eller ved intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI).

Umiddelbart efter befrugtningen begynder ægget at dele sig og udvikle sig til et embryo. Udviklingsstadier:

  • Dag 1: forkerne-stadiet (befrugtet æg: pronukleus- eller PN-stadiet),
  • dag 2: 2- til 4-celle-stadiet,
  • dag 3: 8-celle-stadiet,
  • dag 4: morbær- eller morula-stadiet og
  • dag 5: blastocyst.

Normalt oplægger lægen et eller flere embryoner i kvindens livmoder to til tre dage efter udtagningen af æggene. Denne proces kaldes embryooplægning.

Takket være forbedrede cellekulturmedier kan embryonerne i inkubatoren i dag også udvikles indtil femte dag, dvs. til blastocyst-stadiet (blastocyst-kultur). Hvis lægen oplægger disse videreudviklede embryoner i kvindens livmoder, taler man om Takket være forbedrede cellekulturmedier kan embryonerne i inkubatoren i dag også udvikles indtil femte dag, dvs. til blastocyst-stadiet (blastocyst-kultur). Hvis lægen oplægger disse videreudviklede embryoner i kvindens livmoder, taler man om blastocystoplægning.

Hvad er fordelene ved blastocystoplægning?

Mulighed for identificering af embryoner med udviklingspotentiale

Det er kun 20-30 % af de befrugtede æg, der udvikler sig til blastocyster. Når et embryo når dette stadie, er der større chancer for, at det sætter sig fast i livmoderen.

Tidspunktet er ideelt ved blastocystoplægning

Som ved blastocystoplægning når embryoet ved en naturlig graviditet også først frem til livmoderen ca. den femte dag efter befrugtningen, hvor det så sætter sig fast. Man regner med, at livmoderslimhinden denne dag er særlig modtagelig for embryoet.

Hvor store er chancerne for et vellykket resultat ved blastocystoplægning?

Graviditetsraten ved oplægning af blastocyst er meget høj. I forhold til oplægning af befrugtede æg i det tidlige udviklingsstadie (dag 2 eller 3) er chancen for et vellykket resultat ca. 7 % større (kilde DIR årbog 2014). Kvinder op til 30 år har således mellem 45 og 50 % chance pr. oplægning for at blive gravide, mens dette tal for kvinder mellem 30 og 39 år ligger på ca. 35-40 %. Men blastocystkultur er ikke fordelagtig for alle kvinder. For kvinder, der kun har få æg af ringere kvalitet, kan oplægning af de befrugtede æg på tredjedagen være at foretrække, da æggene hurtigere kommer ind i det naturlige livmodermiljø. Derfor fastlægger vores fertilitetslæger sammen med dig den oplægningsmetode, der er bedst for dig (personlig individuel behandling), således at du får de bedste muligheder for at opnå et vellykket resultat.

Andre emner, der kan være interessante for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man-Tor: 08:00 - 15:00
Fre: 08:00 - 14:00

Kontakt os:
+45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til at høre fra dig!