Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man: 09:00 - 15:00
Tir: Efter aftale
Ons: 11:00 - 17:30
Tor: 09:00 - 15:00
Fre: After aftale

Kontakt os:
☎ +45 59 44 13 01

Vi glæder os til at høre fra dig!

Embryooplægning

Embryooplægning, som også kaldes tilbageførsel, er en medicinsk meget enkel proces. For de fleste ufrivilligt barnløse par er det dog et helt særligt øjeblik i forbindelse med en reproduktionsmedicinsk behandling. For nu lægger lægen de befrugtede æg op i kvindens livmoder. Graviditeten kan begynde.

Hvornår foretages oplægning af embryoner?

Når æggene er udtaget af kvindens æggestok (ægudtagning), befrugtes de straks i laboratoriet ved in-vitro-fertilisering (IVF) eller intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI). Derefter placeres de i en inkubator (varmeskab) og begynder at dele sig. Her sker følgende:

  • Første dag befinder de sig i forkerne-stadiet (pronukleus- eller PN-stadiet),
  • anden dag i 2- til 4-celle-stadiet,
  • tredje dag i 8-celle-stadiet,
  • fjerde dag i morbær- eller morula-stadiet og
  • femte dag i blastocyst-stadiet.

Vi lægger oftest op på femte dagen, - dvs. i blastocyst-stadiet.

Hvad sker der ved embryooplægningen?

Embryooplægningen tager kun nogle få minutter. Det er et rutinemæssigt indgreb, som kan udføres uden narkose. Efter aftale med de vordende forældre oplægger lægen embryonet eller embryonerne i kvindens livmoder. Til oplægningen anvendes et blødt kunststofkateter. Embryonerne kan på dette tidspunkt næsten ikke ses med det blotte øje og befinder sig i en ganske lille dråbe med medie – og det er denne lille dråbe, der helt smertefrit oplægges i livmoderen.

Så snart embryonerne befinder sig i livmoderen, kan de sætte sig fast i livmoderslimhinden og videreudvikles. Patienten kan tage hjem straks efter indgrebet.

Hvad skal man være opmærksom på efter embryooplægningen?

Der findes ingen specielle forholdsregler efter embryooplægning. Det anbefales, at patienten vender tilbage til sit helt normale hverdagsliv. Tidligere skulle kvinden skåne sig selv og holde sengen i flere timer eller dage efter embryooplægningen. Ifølge nyere forskning har denne foranstaltning imidlertid ingen positiv indvirkning på graviditetsraten, eller den kan i værste fald endda være kontraproduktiv , da tromboserisikoen kan øges ved længere immobolisation (sengeleje). Men naturligvis bør kvinden undlade indtagelse af nikotin, alkohol og andre rusmidler, der kendes som skadelige. Desuden tilrådes det at føre en sund livsstil. Om embryooplægningen lykkes, afhænger især af, om det oplagte embryon har det nødvendige potentiale til videreudvikling. Fra embryooplægningen har parret således i realiteten ingen indflydelse på, om forsøget lykkes. To uger efter oplægningen får du med en graviditetstest at vide, om embryonet har kunnet sætte sig fast.

Risici og chancer ved embryooplægning

Der er så godt som ingen risiko forbundet med embryooplægning.

Ved overførsel af to perfekte embryoner opnår 44 % af kvinderne under 30 år graviditet efter IVF-behandling, mens procentandelen hos 40-årige kvinder er ca. 27 (DIR 2015). Heraf venter ca. 22 % af de gravide tvillinger.

Hvis der efter embryooplægningen opnås graviditet, kan der på grund af det dannede graviditetshormon (hCG) udvikles det såkaldte overstimulationssyndrom. Æggestokkene kan i givet fald blive forstørret, og der kan forekomme væskeansamling i mave- og brysthule. I værste fald kan det derfor være nødvendigt med hospitalsindlæggelse. Under alle omstændigheder afholder den behandlende læge en samtale med rådgivning og forklaring, hvor dine personlige forhold og dine eventuelle bekymringer tages i betragtning.

Kan man lade overskydende embryoner cryopreservere?

Hvis indholdet af graviditetshormonet ikke øges efter embryooplægningen (negativ graviditetstest), er det en fordel for patienten at kunne anvende cryopreserverede (præ-)embryoner, da det i givet fald ikke er nødvendigt med en ny stimulationsbehandling og ægudtagning. Det kan imidlertid forekomme, at embryooplægning i enkelttilfælde af bestemte grunde ikke er mulig. I disse tilfælde kan de overskydende embryoner cryopreserveres til et nyt forsøg.

Andre emner, der kan være interessante for dig