Vi er klar til at hjælpe dig!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Vi glæder os til at høre fra dig

TESE

I nogle tilfælde indeholder mandens sæd slet ingen eller kun få sunde sædceller. Man taler i givet fald om azoospermi eller oligozoospermi / cryptozoospermi. Hvis sæd ikke indeholder sædceller, kan du ofte udtrække sæden med TESE.

Årsagerne til manglende sunde sædseller

  • inoperabelt lukkede, overskårne eller manglende sædledere eller
  • meget reduceret eller slet ingen sædproduktion – forårsaget af f.eks. genetiske defekter, miljøgifte, infektioner, for sen behandling af højtsiddende testikler i barnealderen eller åreknuder på testikelvenerne.

Desuden kan det skyldes mandens manglende evne til ejakulation på grund af f.eks. en tumor eller dobbeltsidig lammelse. I disse tilfælde er opnåelse af graviditet ad naturlig vej som regel ikke mulig.

Udhentning af sædceller ved hjælp af TESE

I disse tilfælde findes der imidlertid ofte stadig befrugtningsdygtige sædceller i mandens bitestikler eller testikler. Disse kan lægen hente ud ved hjælp af et lille kirurgisk indgreb. Her kan testikulær spermatozoekstraktion (TESE) anvendes.

Hvad er TESE?

Hvis sædproduktionen ikke fungerer eller ikke fungerer rigtigt, er der mulighed for, at der stadig findes enkelte sædceller i testiklerne. Disse kan udtages ved hjælp af såkaldt testikulær spermatozoaspiration (TESE). Ved denne metode løsnes sædcellerne direkte fra enkelte vævsdele på testiklerne.

TESE, som også kaldes testikelbiopsi eller punktering, foretages i fuld narkose. Med en tynd biopsinål udtager lægen små vævsprøver fra forskellige steder på den ene eller begge testikler. Indgrebet udføres ambulant og tager ca. 10 minutter. Proceduren kan om nødvendigt gentages.

Hvor store er chancerne for at finde sædceller ved hjælp af TESE?

TESE er en meget succesfuld metode. I 75 % af tilfældene finder lægen funktionsdygtige sædceller ved hjælp af disse metoder. Men chancerne afhænger naturligvis i høj grad af den tilgrundliggende sygdom eller årsag til manglende sædceller i ejakulatet. Forskellige undersøgelser af partneren (hormonanalyser, genetiske undersøgelser osv.) giver ofte allerede før indgrebet mulighed for en god forudsigelse af prognosen ved indgrebet og den efterfølgende chance for at opnå graviditet.

Risici og bivirkninger ved TESE

Som alle operationer under narkose er der også visse risici ved TESE, som den behandlende læge individuelt oplyser om. Efter operationen kan der i sjældne tilfælde f.eks. forekomme efterblødning, blodudtrædning, hævelse af pungen eller infektion i bitestiklen. Også af den grund tilrådes det patienten at forholde sig i ro i ca. fem dage og tidligst at tage brusebad den følgende dag. Og man bør vente ca. to uger efter operationen med at bade og gå i sauna.

Hvad sker der med de sædceller, der er udtaget med TESE?

De sædceller, der er udtaget ved hjælp af TESE eller testikelprøverne oprenses og undersøges straks i laboratoriet. Ofte anvendes sædcellerne ved IVF samme dag men de kan også nedfryses i flydende kvælstof og anvendes senere.

Antallet af sædceller, der hentes ud ved hjælp af TESE, er som regel ret lille, og de udtagne sædfim er ikke i stand til selvstændig befrugtning (f.eks. ved insemination i livmoderen). Derfor foretages befrugtningen af partnerens æg principielt ved hjælp af intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI).

Andre emner, der kan være interessante for dig

hPopulære emner

Sædanalyse

IVF

ICSI behandling

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
copenhagen[at]vivaneo.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]vivaneo.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til, at høre fra dig.