Vi er klar til at hjælpe dig!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
info[at]storkklinik.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]ciconia.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Vi glæder os til at høre fra dig

Insemination

StorkKlinik og Ciconia tilbyder insemination.

Hvis det ikke lykkes at blive gravid på traditionel vis, kan vi foretage en såkaldt insemination. Her injiceres sæden op i kvindens livmoder. Derved lettes sædcellernes vej fra skeden igennem livmodermunden og videre opad.

Homolog og heterolog insemination

Man skelner mellem homolog og heterolog insemination. Ved homolog insemination stammer sæden fra kvindens partner. Ved heterolog eller donogen insemination anvendes donorsæd fra en sædbank, - anonym eller åben donorsæd. Det er muligt selv at bestille sæd fra én af sædbankerne. Vi samarbejder med European Sperm bank og Cryos International.

Hvornår er insemination hensigtsmæssig?

 • mandens sædkvalitet er let reduceret, dvs. ved få sædceller eller sædceller med reduceret bevægelighed i ejakulatet
 • parret ikke kan have samleje
 • der foreligger organiske årsager hos kvinden som f.eks. indsnævring af livmoderhalsen
 • Hvis parret ikke har opnået graviditet efter flere måneders forsøg, og begge parter ellers ikke har andre indikationer for infertilitet, og kvinden er < 38
 • Par, der ikke er blevet gravide efter IVF forsøg med ICSI/TESE.             
 • den pågældendes egen partner er infertil, dvs. f.eks. ved manglende sædceller
 • den pågældendes egen partner f.eks. lider af en alvorlig arvelig sygdom
 • Hvis kvinden er enlig eller lesbisk

Hvordan forløber en insemination?

1. Bestemmelse af det rigtige tidspunkt

Det er vigtigt, at indgrebet foretages kort før ægløsningen eller på dagen for ægløsningen. Ved hjælp af ultralydsundersøgelser og hormonkontrol kan lægen beregne tidspunktet for ægløsningen meget nøjagtigt.

2. Oprensning af sæden

Når dagen er kommet, skal der bruges frisk eller cryokonserveret (nedfrosset) sæd. Når der anvendes frisk sæd ved en homolog insemination, skal partneren aflevere en sædprøve på dagen. Denne sædvæske bringes så til laboratoriet, hvor den oprenses. Herved udfiltreres så mange sædceller med god bevægelighed som muligt.

3. Indføring af sædvæske

Ved hjælp af et blødt kateter indfører lægen den oprensede sædvæske direkte i kvindens livmoder. Her taler man om intrauterin insemination (IUI). Behandlingen tager kun nogle få minutter.

Hormonel stimulation

Inseminationen kan foretages i kvindens såkaldte spontane cyklus, dvs. den naturlige cyklus. Men chancerne for et vellykket resultat er noget bedre, hvis modningen af æggene understøttes af lave doser af hormonpræparater og ægløsningen fremkaldes målrettet. 

Hvordan er chancerne for et vellykket resultat?

De individuelle chancer for et vellykket resultat afhænger ved insemination af flere faktorer – som f.eks. kvindens alder og sundhedstilstand, partnerens sædkvalitet samt en ledsagende hormonbehandling. Langtfra alle kvinder bliver gravide allerede ved første behandling. Sandsynligheden for at det lykkes ligger ved f.eks. homolog insemination på mellem fem og tolv procent. Derfor er det som regel nødvendigt med flere forsøg.

Ved insemination med donorsæd er chancen højere.

Er der risici eller bivirkninger?

Risici ved kunstig befrugtning uden hormonel stimulation er meget små. Ved anvendelse af meget bløde og fleksible katetre sker der så godt som aldrig beskadigelse af livmoderen ved inseminationen.

Gennemførelse af en hormonbehandling før indgrebet kan resultere i en flerfoldsgraviditet. Ved hjælp af den ultralydsscanning, der foretages før inseminationen, kan antallet og størrelsen af folikler registreres ret præcist, således at risikoen for en flerfoldsgraviditet kan bedømmes relativt sikkert. Hvis der registreres flere store folikler, får patienten besked herom, og cyklussen afbrydes eventuelt for at undgå en større risiko for flerfoldsgraviditet.

Desuden kan hormonpræparaterne belaste kroppen. Meget sjældent ses det såkaldte overstimulationssyndrom. Dette medfører f.eks. kvalme, stærke mavesmerter, åndenød eller væskeansamlinger i maven. Disse komplikationer er sjældne – i forbindelse med din samtale før behandlingen forklarer lægen dig, hvordan behandlingen foregår, og om der er risici og bivirkninger.

 

Det er vigtigt at du søger læge, hvis du får:

 • Kraftige tiltagende smerter
 • Kraftig og tiltagende blødning
 • Feber
 • Tiltagende ildelugtende udflåd
 • Du skal søge læge med det samme hvis du bliver svimmel, får åndenød, hjertebanken og rødblussende hud, da det kan være tegn på en allergisk reaktion

Undgå karbad og svømmehal et døgn efter inseminationen, da der er en lille risiko for infektion. Derudover er der ingen forholdsregler, det gælder om at leve så sundt og så vanligt som muligt. Du kan sagtens dyrke motion, gå på arbejdet og lave de ting du plejer

Andre emner, der kan være interessante for dig

hPopulære emner

Sædanalyse

Donorsæd

Overvågning af menstruationscyklus

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Bestil en tid:

VivaNeo Stork København
☎ +45 70 60 60 90
info[at]storkklinik.dk

VivaNeo Ciconia Aarhus
☎ +45 86 27 76 26
aarhus[at]ciconia.dk

Aalborg
☎ +45 98 14 45 55
faurskov[at]fertilitet-ultralyd.dk

Køge
☎ +45 56 66 34 33

Næstved
☎ +45 55 73 10 76

Stockholm
☎ +46 0760 22 34 68
info[at]crocusultraljudsklinik.se

Skive
☎ +45 97 51 04 00
mail[at]dr-rolighed.dk

Vi glæder os til, at høre fra dig.